[./cursus20.html]
[./index.html]
[./algemeen.html]
[./vragenlijst1.html]
[./lichtadviseur.html]
[./services.html]
[./privacybeleid2.html]
[./privacybeleid1.html]
[./gloeilampen1.html]
[./page_1.html]
[./halogeenlampen12v.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./trafo_en_vsa.html]
[./page_1.html]
[./zon_en_licht.html]
[./lichtverdeling.html]
[./halogeenlampen2.html]
[./lichtplan1.html]
[./page_1.html]
[./tiffany10.html]
[./page_1.html]
[./sitesverlichting.html]
[./milieu1.html]
[./spaarlampenvragen.html]
[./woordenlijst1.html]
[./archief.html]
[./geschiedenis2.html]
[./galvani.html]
[./edison.html]
[./georg_ohm.html]
[./ampere.html]
[./alessandrovolta.html]
[./tiffanypersoon.html]
[./tiffany10.html]
[./cursus1.html]
[./cursus2.html]
[./cursus20.html]
[./cursus30.html]
[./contact.html]
[./cursus20.html]
[./cursus21.html]
[./cursus22.html]
[./cursus23.html]
[./cursus24.html]
[./cursus25.html]
[./cursus26.html]
[./cursus27.html]
[./cursus28.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
Mijn Huis Verlichten                                               mijnhuisverlichten.nl

Cursus woonhuisverlichting   --   lichttechniek  2.0
2.0  lichttechniek
Licht en verlichting is een van de moeilijkste onderwerpen. Wat voor de één voldoende is wordt door de ander als te veel of juist te weinig beoordeeld. Ook in de loop der jaren is op het gebied van meten en voorschriften van de hoeveelheid licht bij bepaalde werkzaamheden of voor de woning steeds verschillend gedacht over de hoeveelheden en normen. Wat voor de één als prettig wordt ervaren vindt de ander juist te veel of zelfs te weinig. Toch wil ik aan de hand van tekst en voorbeelden een beeld scheppen wat bruikbaar is in de detailhandel in verlichtingsartikelen.

Woonhuisverlichting wordt relatief weinig opnieuw aangeschaft of vervangen. Sinds het elektriciteitsbesluit van 1972 zijn de armaturen aanmerkelijk verbeterd in kwaliteit. Ook de grote opkomst van centrale verwarming in de huizen speelt een belangrijke rol in de vervanging van woonhuisverlichting, ging voor die tijd, bij kolen- en gaskachel een lampenkap 2 tot 3 jaar mee, nu is dat met de centrale verwarming vaak 10 jaar, dat scheelt 3 maal een kap vervangen.

De verkoop van woonhuisverlichting per hoofd van de bevolking is al enige jaren stabiel op ongeveer € 37.00 aanschaf per jaar. De armaturen zijn, mede door de concurentie uit China niet tot nauwelijks duurder geworden en in sommige gevallen zelfs goedkoper. De vervangingsmarkt is dus relatief klein.
Iedere klant is individueel ingesteld en er is geen vast concept om de wensen van de klant in vervulling te doen gaan. De plaats van vestiging is belangrijk voor het niveau van het artikel. Los van het niveau staat dat elk armatuur moet voldoen aan de veiligheids eisen. Het CE keurmerk is niet voldoende om dit te garanderen. Eigen beoordeling aan de hand van het gebruiksdoel is ook mede van invloed op de verkoop van het artikel. Voor badkamer en buitenverlichting is natuurlijk een goede aarding van belang. Waterdicht of druipwaterdicht is al naar het gebruik gewenst.