[./lichtverdeling.html]
[./index.html]
[./algemeen.html]
[./vragenlijst1.html]
[./lichtadviseur.html]
[./services.html]
[./privacybeleid2.html]
[./privacybeleid1.html]
[./gloeilampen1.html]
[./page_1.html]
[./halogeenlampen12v.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./trafo_en_vsa.html]
[./page_1.html]
[./zon_en_licht.html]
[./lichtverdeling.html]
[./halogeenlampen2.html]
[./lichtplan1.html]
[./page_1.html]
[./tiffany10.html]
[./page_1.html]
[./sitesverlichting.html]
[./milieu1.html]
[./spaarlampenvragen.html]
[./woordenlijst1.html]
[./archief.html]
[./geschiedenis2.html]
[./galvani.html]
[./edison.html]
[./georg_ohm.html]
[./ampere.html]
[./alessandrovolta.html]
[./tiffanypersoon.html]
[./tiffany10.html]
[./cursus1.html]
[./cursus2.html]
[./cursus20.html]
[./cursus30.html]
[./contact.html]
[./lichtverdeling2.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
Mijn Huis Verlichten                                               mijnhuisverlichten.nl

Lichtverdeling, direct, indirect, difuus of stralend licht. (deel 1)
Armaturen zijn naar de vorm van de lichtverdeling te onderscheiden in verschillende groepen al naar gelang de uitstraling van het licht.
De aard van de lichtverdeling is van groot belang voor de keuze van het juiste armatuur om de lichtverdeling te verkrijgen die men wenst. Sfeer in de woning wordt bereikt door het juiste licht. Dat is makkelijker gezegd als gedaan. Veel armaturen bepalen door vorm en toepassing de uitstraling van het licht, dit is alleen later nog enigszins te beïnvloeden door de te gebruiken lichtbron. Een zacht egaal licht wordt meestal mogelijk door een Softone lamp te gebruiken. In armaturen met een diffuus doorlatend scherm is deze lamp bij uitstek geschikt. Voor armaturen die op of boven ooghoogte hangen en aan de onderzijde geheel of gedeeltelijk open zijn is de globelamp zeer geschikt. Ook de PLED lampen zijn dan meestal te gebruiken en zijn tevens energiezuinig.

Gelijkmatige lichtverdeling diffuus stralend.

Gelijkmatige lichtverdeling van het licht wordt bereikt door een diffuus doorlatende stof te gebruiken in een bolle of daarvan afgeleide vorm. Dit kan een opaal glazen bol zijn die vrij aan een pendel hangt. Het licht kan naar alle zijden gelijkmatig uitstralen. De lichtverdeling is naar alle zijden gelijk en wordt zo gelijkmatig verdeeld.
Met lampen van deze groep kan een basis verlichting gemaakt worden. De lichtverdeling is optimaal en er kan een grote ruimtelijke werking mee bereikt worden. Bij grotere ruimten is de plaatsing van meerdere armaturen nodig afhankelijk van de ruimte. Het ruimtelijke aspect en de wijze van verdeling van een dergelijke verlichting is zeer belangrijk.
Om sfeer te bereiken in woon of slaapkamers zouden enkele directe lampen of indirecte wandlampen het geheel moeten completeren.
Hierdoor kan wat contrast worden aangebracht omdat met alleen gelijkmatige verlichting een flets accentloos geheel ontstaat.


Overwegend directe verlichting.

Deze groep van armaturen richt het licht voor het grootste gedeelte in één richting, meestal naar onderen. Een klein gedeelte van het licht wordt diffuus gestrooid. Bij overwegend directe verlichting bereikt men een hogere lichtopbrengst op wand of vloer.
Armaturen in deze groep zijn tafel- en vloerlampen, hang- en wandverlichting. Vooral bij het schrijven en lezen is deze combinatie zeer goed toe te passen. Het directe licht geeft een hoge
lichtopbrengst als plaatsbepalende verlichting en de indirecte verlichting dient ter verzachting van het contrast.
Als wand-, tafel- en vloerlamp kan het directe licht vrij van onderen uittreden, de lichtdoorlatendheid van het lampenkap materiaal bepaald de indirecte verlichting. De lichtbron is meestal goed afgeschermd om verblinding te voorkomen en door de indirecte verlichting, het doorstralen van de kap of het glas, zijn er geen harde contrasten.

Overwegend indirecte verlichting.

Breedstralende vloerlampen met een kleine glasopening aan de onderzijde zijn de meest sprekende voorbeelden in deze groep. Ook een plafondlamp, vrijhangend vanaf het plafond met een metelen gesloten rand en een klein midden venster, rooster of glas is een voorbeeld.
Deze armaturen geven een groot ruimtelijk effect en zijn bij een licht plafond, als dufuse reflector, uitstekend te gebruiken. Vooral bij grote kamers, de plafondlamp van dit type op 30 tot 50 cm vanuit het plafond en het formaat in verhouding tot de ruimte kan een zeer apart effect geven.
Zij geven geen verblinding en de contrasten zijn zacht en sfeervol
  
Armaturen zijn naar de vorm van de lichtverdeling te onderscheiden in verschillende groepen al naar gelang de uitstraling van het licht. Diffuus stralend, directe en indirecte verlichting, al naar gelang onze wens is het juiste armatuur, met een klein beetje hulp van deze site, te verwezenlijken.