[./lampenkappen.html]
[./index.html]
[./algemeen.html]
[./vragenlijst1.html]
[./lichtadviseur.html]
[./services.html]
[./privacybeleid2.html]
[./privacybeleid1.html]
[./gloeilampen1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./trafo_en_vsa.html]
[./page_1.html]
[./zon_en_licht.html]
[./lichtverdeling.html]
[./halogeenlampen2.html]
[./lichtplan1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./sitesverlichting.html]
[./milieu1.html]
[./spaarlampenvragen.html]
[./woordenlijst1.html]
[./archief.html]
[./geschiedenis2.html]
[./galvani.html]
[./edison.html]
[./georg_ohm.html]
[./ampere.html]
[./alessandrovolta.html]
[./tiffanypersoon.html]
[./tiffany10.html]
[./cursus1.html]
[./cursus2.html]
[./cursus20.html]
[./cursus30.html]
[./contact.html]
[http://www.egbertkeen.nl]
[http://www.lichtpaleis.nl]
[Web Creator] [LMSOFT]
Mijn Huis Verlichten                                               mijnhuisverlichten.nl

Lichtadvisering professioneel of bij de aankoop van armaturen
Een totaal nieuw lichtplan voor een woning, maar hetzelfde geldt ook voor een winkel of kantoor vraagt natuurlijk een geheel andere aanpak als het compleet maken van een vloer- of tafellamp.
In deze site is de nadruk op deelplannen of per stuk benadering. Een volledige advisering vraagt een andere aanpak in gesprek, doelstelling en mate van uitvoering. 
Een goede (licht)adviseur handelt niet in armaturen.

Onderscheidt dient er gemaakt te worden in het werkelijke adviseren in een (totaal) lichtplan of het adviseren bij de aankoop van een enkel of enige armaturen. Bij het eerste is een onafhankelijke adviseur eigenlijk onontbeerlijk. Hij of zij kan een lichtplan maken aan de hand van een sfeerplan of een werkplan zonder belemmeringen.

Een goede lichtadviseur streeft niet alleen naar voldoende licht op de gewenste plekken, maar let ook op het onderhoud en vooral ook naar energiekosten, de besparing en de levensduur. Het gaat daarbij niet alleen om minder stroom maar tijd en ruimte bepalen mede de duurzaamheid. Bij prijs en prestatie speelt soms het onderhoud een belangrijke rol.

Licht is eigenlijk een integraal bestanddeel van het totale ontwerp. Houdt rekening met zoveel mogelijk daglicht zonder afbreuk te doen aan andere aspecten als sfeer en beleving. Warmteontwikkeling hoeft geen probleem meer te zijn mits de juiste materialen worden toegepast. De grote verscheidenheid aan lichtbronnen die voorhanden zijn maakt eigenlijk alles mogelijk. Daarom is ook een goed lichtontwerp niet het gemakkelijkste werk van een totaal bouw of verbouw plan.

Na het lichtplan komt de advisering over de uitvoering van het lichtplan in de advisering over enige of groepen van armaturen met de specifieke licht opbrengsten aan de hand van het lichtplan. Ook is de stijl en de materiaalkeuze belangrijk. De vormgeving moet passen in het gehele plan en er moet een kostenbegroting worden opgemaakt.

Vaak is het budget voor een goede verlichting een ondergeschoven kindje. Het moet vaak zo min mogelijk geld kosten, zoveel mogelijk uitsparen en ook nog passen in het plan. Dat is nu juist die tegenstrijdigheid met het lichtplan. Ga je uit van een optimaal plan dan zul je daar ook geld voor moeten reserveren. Ondanks het belang dat wij aan een goede verlichting hechten, zien de meeste mensen een goede armatuur vaak als een luxe. Men wil er niet te veel geld aan uitgeven. Goed licht hoeft niet altijd duur te zijn. Het moet passen in het gehele ontwerp. Het mag niet uit de toon vallen. Stem het in het opdrachtgesprek met uw adviseur zo duidelijk mogelijk af om teleurstelling te voorkomen. Begrijp elkaar in sfeer, doelmatigheid en of vormgeving. Als verlichting dan nog een ondergeschoven kindje is van het totaalplan dan is er iets mis met de communicatie tussen opdrachtgever en consument.
Vaak wordt de begroting van de verlichting te simpel geschat. Dit is ook vaak bij alle kleine dingen die er ook nog nodig zijn om het geheel compleet te maken, wel begroot zijn de gordijnen maar niet de ophanging meegerekend. Licht is nog moeilijker omdat het een beleving is die de sfeer bepaald en de juiste armaturen op de juiste plekken zet. Licht is naast een gebruiksartikel ook een juiste bepaling van de sfeer of de juiste en optimale verlichting van een prettige werkplek.
  
LICHT
Goede verlichting is belangrijk voor lichaam en geest. Licht regelt onze biologische klok, onze lichaamstemperatuur en daarmee ons dag en nacht ritme. Maar licht doet veel meer. Licht grijpt in op onze stemming, arbeidsprestatie, gedrag en zelfs onze seksuele behoefte. Daarom moeten wij goed nadenken over de verlichting thuis en op kantoor, in ziekenhuizen, in cafés of waar dan ook.
Egbert Keen, de enige lichtfilosoof van ons land. Als onafhankelijk expert adviseert en ontwerpt hij voor mensen, bedrijven en instellingen over verlichting.
Wat maakt licht zo belangrijk? Licht is de sterkste prikkel die tot ons komt en beïnvloedt al onze andere zintuigen. Licht maakt dat wij kunnen zien en de samenstelling van het lichtspectrum bepaalt de kleurtemperatuur (‘gevoelstemperatuur’). Licht markeert dus ook ons gevoel, onze emotie. Licht dient dan ook planmatig te worden toegepast. Want zonder licht immers geen vorm, geen kleur en dus geen architectuur.

Egbert Keen, www.egbertkeen.nl
  
Armaturen met advies?

Deze site komt met allerlei "licht" adviezen maar heeft u een brandende vraag of bent u op zoek naar bepaalde armaturen?

Kijk een op de site van lichtpaleis.nl en je vind er een groot aantal. Is het armatuur van je keuze er niet bij mail dit dan naar;
info@lichtpaleis.nl of jhknaap@xs4all.nl

Je krijgt in elk geval bericht waar het te koop is in Nederland.