[./spaarlampenvragen.html]
[./index.html]
[./algemeen.html]
[./vragenlijst1.html]
[./lichtadviseur.html]
[./services.html]
[./privacybeleid2.html]
[./privacybeleid1.html]
[./gloeilampen1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./trafo_en_vsa.html]
[./page_1.html]
[./zon_en_licht.html]
[./lichtverdeling.html]
[./halogeenlampen2.html]
[./lichtplan1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./sitesverlichting.html]
[./milieu1.html]
[./spaarlampenvragen.html]
[./woordenlijst1.html]
[./archief.html]
[./geschiedenis2.html]
[./galvani.html]
[./edison.html]
[./georg_ohm.html]
[./ampere.html]
[./alessandrovolta.html]
[./tiffanypersoon.html]
[./tiffany10.html]
[./cursus1.html]
[./cursus2.html]
[./cursus20.html]
[./cursus30.html]
[./contact.html]
[./spaarlampene27.html]
[./spaarlampene27.html]
[./spaarlampenberekenen.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
Mijn Huis Verlichten.nl

Vragen over Energie Spaarlampen E14, E27 en GU10
In de volgende bladen kunt u vinden:
Vragen over spaarlampen, hoe werkt een spaarlamp, wanneer gebruik ik spaarlampen, een overzicht van de meest bekende spaarlampen en hun gebruiksdoel, milieu en spaarlampen, kosten besparing op spaarlampen en nieuwe ontwikkelingen over spaarlampen voor zover heden bekend (juli 2008)
Wat is het verschil tussen een gloeilamp en een spaarlamp?

Het principe van een gloeilamp is dat een gloeidraadje tussen twee kleine "antennes" (stroom toevoer draadjes) warm wordt en gaat gloeien waardoor het licht geeft.
Gloeilampen zijn zo bekend en gemakkelijk toe te passen omdat in de loop der jaren er zoveel verschillende type's zijn gekomen zodat vrijwel alles mogelijk is. We zijn hier zo aan gewend dat we  ons nauwelijks afvragen of het ook anders kan.

Het principe van de spaarlamp is anders: een gas wordt elektrisch ontstoken, waardoor energie vrijkomt. Die energie reageert met het fluorescentie-poeder aan de binnenkant van de buis en daardoor ontstaat licht. Het is precies eender als in de wat beter bekende TL-buis. Deze is meestal recht en bij een spaarlamp is de buis op vernuftige wijze gebogen en opgevouwen.

Spaarlampen zijn nog pas met hun ontwikkeling in de beginfase. De eerste spaarlampen waren zwaar door het metalen voorschakelapparaat wat ingebouwd was. Samen met de starter ontstak deze het gas en kwam de cyclus op gang. Nu is dat aanmerkelijk lichter door het gebruik van elektronica. De ontsteking gaat sneller en met minder slijtage waardoor de lamp ook sneller op de volle lichtsterkte komt. De elektronica wordt steeds kleiner waardoor de ruimte tussen de  fitting en de glasbuisjes ook kleiner kan worden. Door het gebruik van dunne, ca. 7 mm doorsnede buizen kan de lichtopbrengst bij een kleinere buis ook veel groter worden. Dit zijn ontwikkelingen die het gebruik van spaarlampen ook steeds meer toepasbaar maken.

Hoe lang gaat een spaarlamp mee?

Spaarlampen worden nu (2008) in heel wat soorten en kwaliteiten vervaardigd. Op de verpakking staat het aantal branduren vermeld. Zie voor enkele voorbeelden een overzicht links.
 Bij de vergelijking wordt vaak het aantal jaren vermeld. Dit is gebaseerd op een gebruik van 3 uur per dag of totaal 1000 uur per jaar. 6 jaar staat dus gelijk aan 6000 branduren. Verder is het ontsteken van de lamp nog bepalend want een lamp die zeer kort brandt en vaak wordt ontstoken slijt harder als een lamp die lang brandt en weinig geschakeld wordt.
Ook electronische tijdklokken en schemerschakelaars kunnen, als zij niet volgens het relaistype werken, sterk van invloed zijn op de levensduur. Er blijft dan een zwakke stroom vloeien en die uren geven een kleine slijtage. Als de lamp uitgeschakeld is door een dergelijke tijdklok of schemerschakelaar en de lamp is na enkele uren nog warm dan is dit een verkeerde schakeling voor een spaarlamp en dus minder bruikbaar. Mechanische tijdklokken, met een draaiende schijf van 24 uur zijn wel te gebruiken.

Wat kost een spaarlamp?

Een spaarlamp kost meestal minder als de vervangende gloeilampen. Een spaarlamp met 10.000 branduren die een lamp van 60 Watt vervangt kost in veel gevallen minder dan de te vervangen gloeilampen. Een spaarlamp van 6.000 uur is vaak bij aanbiedingen in aanschaf wel voordeliger maar in het totale verbruik vaak gelijk of zelfs hoger in de totale kosten als een wat duurdere lamp. Een prijsvergelijking op basis van aanbiedingen is moeilijk te maken maar kan door eenvoudig invullen van de gegevens op formulier "spaarlampen" gemaakt worden. Op basis van advies verkoopprijzen hier enkele voorbeelden.

Gloeilamp 60 Watt opaal E27                                   Spaarlamp 11 Watt E27 (gelijk aan gloeil. 60 W)
Levensduur 1000 branduren                                      Levensduur 8000 branduren
Aanschafprijs 8 lampen x € 1.40= € 11.20                 Aanschafprijs spaarlamp € 8.95
Lichtkleur warmwit                                                   Lichtkleur warmwit
Energieverbruik                                                        Energieverbruik
8000u x 60W x 0.001Kwu = 480 KWu                       8000u x 11W x 0.001Kwu = 88 KWu 

Bij een Kwu prijs van € 0.35 is het verbruik van gloeilampen € 168.00 tegenover de spaarlamp € 30.80 een verschil dus van € 137.20 Brand de lamp iedere avond en in de winter ook nog 's morgens dan is dit gemiddeld 2000 branduren per jaar en heeft u een verbruik verschil van ruim € 34.00 per jaar. De aanschafprijs lijkt hoger omdat dit gelijk staat aan meerdere lampen door de langere levensduur. Uit bovenstaand staatje blijkt dat ook op de aanschafprijs nog een voordelig verschil zit, de meeste opbrengst is het verbruik. Doet u het niet voor de eigen beurs dan doet u toch iets voor het milieu.