[./lichtplan1.html]
[./index.html]
[./algemeen.html]
[./privacybeleid2.html]
[./privacybeleid1.html]
[./services.html]
[./gloeilampen1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./lichtplan1.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./sitesverlichting.html]
[./milieu1.html]
[./woordenlijst1.html]
[./archief.html]
[./geschiedenis2.html]
[./galvani.html]
[./edison.html]
[./georg_ohm.html]
[./ampere.html]
[./alessandrovolta.html]
[./tiffanypersoon.html]
[./contact.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
Dit eerste deel gaat over het opbouwen van een verlichtingsplan voor de woning.

Een goede verlichting van de woning begint met een goed verlichtingsplan. Dat is misschien niet zo eenvoudig zult u denken maar aan de hand van dit “stappenplan” zult u versteld staan van uw eigen resultaat.
Ga echter zorgvuldig te werk en kijk steeds even terug naar de vorige stap om te zien of U niets vergeten bent te noteren of te doen.

Voor een goede verlichting van een woning, kamer of keuken bestaan geen “standaard” recepten. Iedere situatie is uniek en apart.
Een verlichtingsplan voor de kamer is bijzonder omdat er vaak een groot aantal verschillende activiteiten mogelijk zijn en omdat iedere activiteit een eigen verlichting als uitgangspunt heeft.

Ook iedere bewoner of gebruiker heeft zo zijn eigen wensen en behoefte aan veel of juist weinig licht. Sfeer is mede bepalend voor het verlichtingsplan en niet te vergeten de toe te passen kleuren.

Een verlichtingsplan voor de woning is dus maatwerk en bestaat uit een aantal “deel-”plannen per kamer, vertrek of functie.
Ieder “deel-”plan gaan we nu stuk voor stuk opbouwen.

Stap 1.

Neem een stuk wit papier van minstens A4 formaat, gewoon wit papier van een schrijfblok of een los vel papier en indien er voorradig is een vel ruitjespapier, dat werkt nog gemakkelijker.
Teken hierop de omtrek van de kamer, keuken of ander vertrek waar het verlichtingsplan voor moet dienen. Eén ruimte per vel anders wordt het onoverzichtelijk.

Teken vervolgens in het vertrek de deur(en) en teken met een boogje de draaicirkel van de deur.
Zet bij de wanden de lengte in centimeters vlak bij de lijnen aan de buitenzijde van de tekening.
Meet de ramen en teken de ramen in met een dubbel lijntje en zet de maat in centimeters erbij.
Teken dan met vierkantjes en rechthoeken de meubelen, kasten etc. Dus alles wat een min of meer vaste plaats heeft.

Stap 2.

Zet langs de lijnen van de wanden een dikke tweede lijn in de breedte van een object, een schilderij of plaat. Zet ook een dikke stip of streepjeslijn voor een wand die aangelicht moet worden of voor een kast die aangelicht moet worden.
Teken met een cirkel een eventuele plant, beeldje of ander object. Alle objecten intekenen.
Nu hebben we een gedetailleerde plattegrond van het vertrek wat we willen belichten en verlichten.



  
Een woning of kamer verlichten is voor de meeste mensen een hele opgave. Je doet zo iets maar een enkele keer en met meestal een grote tussenpose. Een lichtplan maken is dan ook niet zo eenvoudig. Met deze aanwijzingen kunnen we proberen het tot een goed en fraai einde te brengen.
 Symbolen

 Algemene informatie over een lichtplan
In de verdere rubrieken van het deel "algemeen" kunnen we meer te weten komen over de stijl van de in te richten ruimte. Niet iedere ruimte van onze woning moet per se een zelfde stijl uitstralen tenzij u een authetiek geheel wilt vormen. Daar gaat zeer veel voorbereidend werk aan vooraf en komt zeker niet in deze site volledig tot zijn recht. Over iedere stijl is een boekwerk te schrijven en het opzoeken van de juiste verlichtingsornamenten zal dan ook zeer veel tijd vergen.
+
+
+
De wensen en de stijl
Stap 3.

Nu tekenen we met een kleurpotlood of kleurstift een cirkel op de plaats waar we (accent) licht willen hebben. Een cirkel boven de tafel, een cirkel bij de stoel voor leesverlichting enz.
Als we de wand of een kast willen aanlichten zetten we daar halve cirkels tegenaan. Elke halve cirkel is ongeveer 60 cm breed op de wand of kast. Een wand van 220 cm lengte krijgt dus 4 halve cirkels.

Teken met een  de plaats van de aansluitingen van het lichtpunt op de plattegrond. Het secuur uitmeten vanaf de wanden is nodig om de juiste plaatsbepaling te krijgen voor de aansluiting van de lamp(en).
Teken ook de plaatsen in van de schakelaars en wandcontactdozen.
Hiervoor zijn een aantal symbolen die ook door de vakman gebruikt worden en dat werkt soms makkelijker bij het uitzoeken van artikelen.
In de kolom hieronder vindt u een aantal van de belangrijkste symbolen en hun toepassing.

  
Mijn Huis Verlichten                                           mijnhuisverlichten.nl
In dit deel de algemene informatie zoals het opbouwen van een lichtplan. Verder een stuk geschiedenis over personen en begrippen in de elektrotechniek. Informatie over lampen, lichtopbrenst, lamphouders, fluorescentie en spaarlampen, energiebesparing en LED verlichting vind je bij lichttechniek.