[./index.html]
[./algemeen.html]
[./vragenlijst1.html]
[./lichtadviseur.html]
[./services.html]
[./privacybeleid2.html]
[./privacybeleid1.html]
[./gloeilampen1.html]
[./page_1.html]
[./halogeenlampen12v.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./trafo_en_vsa.html]
[./page_1.html]
[./zon_en_licht.html]
[./lichtverdeling.html]
[./halogeenlampen2.html]
[./lichtplan1.html]
[./page_1.html]
[./tiffany10.html]
[./page_1.html]
[./sitesverlichting.html]
[./milieu1.html]
[./spaarlampenvragen.html]
[./woordenlijst1.html]
[./archief.html]
[./geschiedenis2.html]
[./galvani.html]
[./edison.html]
[./georg_ohm.html]
[./ampere.html]
[./alessandrovolta.html]
[./tiffanypersoon.html]
[./tiffany10.html]
[./cursus1.html]
[./cursus2.html]
[./cursus20.html]
[./cursus30.html]
[./contact.html]
[./cursus10.html]
[./cursus2.html]
[./cursus12.html]
[./cursus12.html]
[./cursus14.html]
[./cursus15.html]
[./cursus16.html]
[./cursus17.html]
[./cursus18.html]
[./cursus19.html]
[./cursus110.html]
[./cursus111.html]
[./cursus112.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
Mijn Huis Verlichten                                               mijnhuisverlichten.nl

Cursus woonhuisverlichting   --   elektrotechniek  --  deel 1.8
1.8.1  de meterkast
De huisinstallatie is verdeeld in twee of meer groepen. Elke groep bestaat uit een aanvoer leiding vanaf de meter en een afvoerleiding, waarop een deel van de lampen en stopcontacten in huis zijn aangesloten. In de meterkast zit voor elke groep een groepschakelaar, waarmee je de groep kunt uitschakelen. Iedere groep is apart beveiligd met een zekering. Dit kan een schroefkop met zekering zijn of een zekeringautomaat, al dan niet gekoppeld met de groepschakelaar en/of aardlekschakelaar.
Een aardlekschakelaar meet voortdurend de stroomsterkte in de aan- en afvoerleiding. Als die stroomsterktes even groot zijn, is er nies aan de hand. De aardlekschakelaar schakelt de spanning uit als er lekstroom is en/of de stroom die door je lichaam gaat, bij aanraking, groter is dan 30 mA.
In een zekering, meestal 16 Ampère, zit een dunne metaaldraad, de smeltdraad. Als de stroomsterkte te groot is, smelt die draad in de zekering door. De groep van de installatie is dan uitgeschakeld. Met een automaat gebeurt dit mechanisch en is een knop indrukken of een handel overhalen voldoende om de groep weer spanning te geven. Een huisinstallatie mag per groep nooit hoger gezekerd worden dan 16 A.
Een elektrische huisinstallatie is een parallelschakeling. Elk apparaat is aangesloten op de netspanning van 230 V en de verschillende apparaten kunnen onafhankelijk van elkaar worden in- en uitgeschakeld.
Het gevolg van deze parallelschakeling is dat de stroomsterkte in de leiding afhangt van het aantal en het soort ingeschakelde apparaten of lichtbronnen. De stroomsterkte in de leidingen is de som van de stroomsterktes in de ingeschakelde apparaten.
Bij een grotere stroomsterkte (door teveel apparaten) is er sprake van overbelasting. Normaal bij een zekering van 16 A. is dit ongeveer 3300 Watt.
Dan wordt de warmteontwikkeling in de leidingen te groot. Hierdoor kan het isolatiemateriaal van de leidingen smelten. De koperen kernen van de aan en afvoerleiding kunnen met elkaar in contract komen. Er is dan sprake van kortsluiting.
Kortsluiting is het ontstaan van een verbinding met een te verwaarlozen elektrische weerstand tussen twee of meer punten waartussen een elektrische spanning staat (bijv. omdat de isolatie tussen twee draden van een elektrische installatie vergaan is). De stroomsterkte zal bij het optreden van de verbinding zeer groot worden, waardoor draden ontoelaatbaar warm kunnen worden.

  
1.8.2  veiligheden
Een apparaat of armatuur kan per artikel ook van een veiligheid worden voorzien. De meest opvallende is de zekering in een dimmer.
Nooit een hogere waarde vervangen als die welke op de indicatie staat. De zekering werkt dan te laat en doet geen dienst ter beveiliging van b.v. de elektronica.