[./index.html]
[./algemeen.html]
[./vragenlijst1.html]
[./lichtadviseur.html]
[./services.html]
[./privacybeleid2.html]
[./privacybeleid1.html]
[./gloeilampen1.html]
[./page_1.html]
[./halogeenlampen12v.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./trafo_en_vsa.html]
[./page_1.html]
[./zon_en_licht.html]
[./lichtverdeling.html]
[./halogeenlampen2.html]
[./lichtplan1.html]
[./page_1.html]
[./tiffany10.html]
[./page_1.html]
[./sitesverlichting.html]
[./milieu1.html]
[./spaarlampenvragen.html]
[./woordenlijst1.html]
[./archief.html]
[./geschiedenis2.html]
[./galvani.html]
[./edison.html]
[./georg_ohm.html]
[./ampere.html]
[./alessandrovolta.html]
[./tiffanypersoon.html]
[./tiffany10.html]
[./cursus1.html]
[./cursus2.html]
[./cursus20.html]
[./cursus30.html]
[./contact.html]
[./cursus30.html]
[./cursus31.html]
[./cursus32.html]
[./cursus33.html]
[./cursus34.html]
[./cursus35.html]
[./cursus36.html]
[./cursus37.html]
[./cursus38.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
Mijn Huis Verlichten                                               mijnhuisverlichten.nl

Cursus woonhuisverlichting   --   verkoopkunde  3.1
3.1     materialenkennis
3.1.1  hout in de verlichting
Hout heeft altijd een belangrijk aandeel gehad in de woonhuisverlichting. In 1945 was er vrijwel geen ander materiaal voor handen om in de grote behoefte aan nieuwe verlichting te kunnen voldoen. Nog van voor 1940 waren er enkele verlichtingsfabriek(en)(jes) en in 1945-1947 zijn er veel gestart. In die jaren was er veel handwerk met soms fraaie modellen. Belangrijk bij het verwerken tot een bruikbare lamp was dat het hout uitgewerkt was en niet ging scheuren.
Onderhoud aan houten lampen is vrijwel gelijk aan dat van de houten meubelen. Af en toe een beetje neutrale meubelwas of een vochtige zeem.

3.1.2  metalen in de verlichting
Het meest verwerkte metaal in de verlichting is ongetwijfeld ijzer. Mits voorzien van een goede hechtende laklaag, of dit nu transparant is of kleur, is het onverwoestbaar. Zwakke punten zijn altijd de scharnier of koppelstukken. In woonhuisverlichting komen ook andere metalen voor zoals aluminium en messing. Voor gietwerk is een aantal jaren het bismut gebruikt, een broze legering die op het breukveld kristalgrijs is. Afgewerkt met goudverf werd dit veel voor klassieke kronen, wand- en tafellampen gebruikt. Diverse legeringen worden gebruikt voor (imitatie) bronzen lampen maar ook voor de duurdere lampen gietbrons.

3.1.3  glas in de verlichting
Glas is een prachtig materiaal voor woonhuis verlichting. Van normaal vlakglas, gematteerd of van een verflaag voorzien tot geblazen of geperst glas. Alle soorten, kwaliteiten en afwerkingen worden toegepast.

3.1.4  kristal in de verlichting
We hebben hier te maken met veredeld glas, bleikristal en strass. Naarmate er meer lood in het glas gesmolten wordt en de kleur helderder wordt is de kwaliteit hoger. Strass kristal wordt meestal nageslepen en heeft dan strakke vlakken en scherpe hoeken. Bleikristal is enigszins grijs of groen op de breukvlakken en is op de hoeken altijd een beetje rond en de vlakken zijn (meestal) niet nageslepen.

3.1.5  lampenkappen
We onderscheiden hierin 2 hoofdlijnen, de strakke lampenkap en de stoffen kap op een karkas.
De strakke lampenkap wordt in hoofdzaak vervaardigd door een acetaat onderlaag en een stof die daarop geplakt is. Soms is dit een bedrukt materiaal direct op een ondergrond.
De meestal klassieke lampenkap wordt gespannen en/of geplooid op een karkas, een draadvorm die door buigen en puntlassen in elkaar gezet wordt en waarop de diverse afwerkingen komen.

3.1.6  elektronica in de verlichting
Steeds meer elektronica wordt er voor verlichting gebruikt ter aansturing van de lichtbron. Het meest gebruikt wordt de dimmer. Ook de benaderingsschakelaar, de schemerschakelaar en de afstandbediening worden steeds meer toegepast.

In bewerking september 2008