[./lichtverdeling2.html]
[./index.html]
[./algemeen.html]
[./vragenlijst1.html]
[./lichtadviseur.html]
[./services.html]
[./privacybeleid2.html]
[./privacybeleid1.html]
[./gloeilampen1.html]
[./page_1.html]
[./halogeenlampen12v.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./trafo_en_vsa.html]
[./page_1.html]
[./zon_en_licht.html]
[./lichtverdeling.html]
[./halogeenlampen2.html]
[./lichtplan1.html]
[./page_1.html]
[./tiffany10.html]
[./page_1.html]
[./sitesverlichting.html]
[./milieu1.html]
[./spaarlampenvragen.html]
[./woordenlijst1.html]
[./archief.html]
[./geschiedenis2.html]
[./galvani.html]
[./edison.html]
[./georg_ohm.html]
[./ampere.html]
[./alessandrovolta.html]
[./tiffanypersoon.html]
[./tiffany10.html]
[./cursus1.html]
[./cursus2.html]
[./cursus20.html]
[./cursus30.html]
[./contact.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
Mijn Huis Verlichten                                               mijnhuisverlichten.nl

Lichtverdeling, direct, indirect, difuus of stralend licht. (vervolg)
Armaturen zijn naar de vorm van de lichtverdeling te onderscheiden in verschillende groepen al naar gelang de uitstraling van het licht.
De aard van de lichtverdeling is van groot belang voor de keuze van het juiste armatuur om de lichtverdeling te verkrijgen die men wenst. Sfeer in de woning wordt bereikt door het juiste licht. Dat is makkelijker gezegd als gedaan. Veel armaturen bepalen door vorm en toepassing de uitstraling van het licht, dit is alleen later nog enigszins te beĆÆnvloeden door de te gebruiken lichtbron. Een zacht egaal licht wordt meestal mogelijk door een Softone lamp te gebruiken. In armaturen met een diffuus doorlatend scherm is deze lamp bij uitstek geschikt. Voor armaturen die op of boven ooghoogte hangen en aan de onderzijde geheel of gedeeltelijk open zijn is de globelamp zeer geschikt. Ook de PLED lampen zijn dan meestal te gebruiken en zijn tevens energiezuinig.Breedstralend licht naar onder.

PlafonniƩres met licht verspreid naar onderen en opzij. Meestal van glas of een combinatie met glas. Goed te gebruiken als algemene verlichting.
Ook de sterrenhemel, 5 tot 20 kleine halogeen lampjes of LED's in het plafond behoren tot deze breedstralende groep. Toepassing voor gang, hal en kamer.
Als tafellamp komt deze soort van verlichting minder voor. Vroeger waren er de grote platte bureaulampen met een metalen schaal en 2 tot 3 lampen eronder en op een voet van 30-40 cm hoogte.
Indirecte verlichting.

Deze groep van armaturen richt het licht uitsluitend naar boven, de reflectie komt dan van het plafond. Bij wandverlichting wordt het licht vaak zowel op de wand als op het plafond gereflecteerd.
Bij wandverlichting moet het armatuur boven ooghoogte gemonteerd worden. Zeer goed toe te passen bij energiezuinige verlichting als compactfluorescentie en LED.
Toepassing is in vrijwel de gehele woning mogelijk behalve de keuken.Directe verlichting.

Alle spots behoren tot deze groep. Inbouw- en opbouwspots, in of aan het plafond en wand, al dan niet richtbaar. Downlights, recht naar beneden schijnende spots zijn meestal uitgevoerd met een vaste spiegel, geschikt voor gloeilamp of compactfluorescentie. Bij halogeen meestal met een reflectorlamp. De lamp bepaald dan de stralingshoek.
Voor algemene- en vloerverlichting, vanaf het plafond, zijn breedstralende reflectorlampen of spaarlamp reflectorlampen het beste te gebruiken.
  
Armaturen zijn naar de vorm van de lichtverdeling te onderscheiden in verschillende groepen al naar gelang de uitstraling van het licht. Diffuus stralend, directe en indirecte verlichting, al naar gelang onze wens is het juiste armatuur, met een klein beetje hulp van deze site, te verwezenlijken.