Halogeen verlichting
Een groot assortimen van inbouw en opbouw spots, bureaulampen en alle andere verlichting maar met een specifieke lichtbron de halogeenlamp.
Inmiddels (2008) zijn er een groot aantal soorten van halogeen lichtbronnen (lampen). Groot en heel klein, voor elk doel is er wel een lamp. Zowel in 12 Volt als in 230 Volt.
Temperatuur
Een halogeen lichtbron is een gloeilamp met enkele opmerkelijke verschillen. De temperatuur is veel hoger als van een gloeilamp. Bij de 12 Volt lampjes is de temeratuur aan de pennen nog 300o C.
Dit stelt ook hogere eisen aan de lamphouder (fitting) tegen oververhitting. Een slecht contact veroorzaakt zoveel warmte extra dat deze soort fittingen dat niet kunnen verwerken.
Deze hoge(re) temperatuur geeft het briljante witte licht van de halogeenlamp.
Halogeen cyclus
Van iedere gloeilamp verbrandt tijden het gebruik de gloeidraad. Meestal is deze van wolfram, een metaal wat bij verhitting toch redelijk stabiel blijft. Ook een halogeenlamp is een gloeilamp, gevuld met halogeengas aangevuld met een of meerdere toevoegsels. Deeltjes van de wolframdraad, de moleculen, slaan dan neer op de binnenzijde van het glas. Soms hardglas en veelal het kwarts (glas) watharder is.
Het halogeengas heeft nu de eigenschap dat deze moleculen weer teruggeworpen worden op de wolframdraad. Als die deeltjes nu precies op de dunste plaatsen terugkwamen dan had zo'n lamp een reusachtige levensduur. Dit is echter niet het geval maar door steeds preciezere machines en zuiverder gasmengsels wordt de levensduur aanmerkelijk verlengd ten opzichte van een gloeilamp.
Ook de totale konstruktie bepaald, mede met de warmteafvoer de levensduur van de halogeenlamp. De totale straling van een halogeenlamp bestaat voor 75% uit warmtestraling.
Warmtestraling
Komt er een schadelijke ultra-violette straling van een halogeenlamp. Met een beschermglas is de straling nihil. Gewoon daglicht geeft een 20- tot 30-voudige hoeveelheid straling per uur. Wel de combinatie van warmte en straling kan hinderlijk zijn. Zorg dus atijd voor voldoende afstand tussen het te bestralen oppervlakte en de lichtbron. Een intensieve straling op een kleine oppervlakte moet vermeden worden.
Hoogvolt halogeen
Halogeen lampen die werken op de netspanning 230 Volt zijn te verdelen in;
- 2-kneeps staafhalogeen, een buisvormige lamp met twee ronde steentjes aan weerszijden met daarin de aansluitcontacten.
- open en gesloten buisvormige, kegelvormige en kaarsvormige lampen met een E14 lamphouder in diverse modellen en wattages.
- gesloten buisvormige, buikvormige en peervormige lampen met een E27 lamphouder in diverse modellen en wattages.
- open buisvormige lampen met een B15 lamphouder in éénkneeps model.
- refectorlampen met E14 en E27 lamphouder.
- persglaslampen met E14 en E27 lamphouder in PAR16, PAR20, PAR30 en PAR38
- refectorlampen met GZ10 en GU10 lamphouder.
- halogeen steeklamp met G9 lamphouder.
Laagvolt halogeen
Halogeen lampen die werken op laagspanning 6 Volt, 12 Volt of 24 Volt zijn te verdelen in;
- burners of steeklampjes met G4 en GY6.35 lamphouder.
- reflectorlampjes 25mm diam. en 35mm diam met G4 lamphouder.
- reflectorlampjes 51mm diam. met G5.3 lamphouder.
- reflectorlampjes 38mm diam en 58mm diam. met B15d lamphouder.
- reflectorlampen 111mm diam. met schroefaansluiting.