[./batterijen.html]
[./index.html]
[./algemeen.html]
[./vragenlijst1.html]
[./lichtadviseur.html]
[./services.html]
[./privacybeleid2.html]
[./privacybeleid1.html]
[./gloeilampen1.html]
[./page_1.html]
[./halogeenlampen12v.html]
[./page_1.html]
[./page_1.html]
[./trafo_en_vsa.html]
[./page_1.html]
[./zon_en_licht.html]
[./lichtverdeling.html]
[./halogeenlampen2.html]
[./lichtplan1.html]
[./page_1.html]
[./tiffany10.html]
[./page_1.html]
[./sitesverlichting.html]
[./milieu1.html]
[./spaarlampenvragen.html]
[./woordenlijst1.html]
[./archief.html]
[./geschiedenis2.html]
[./galvani.html]
[./edison.html]
[./georg_ohm.html]
[./ampere.html]
[./alessandrovolta.html]
[./tiffanypersoon.html]
[./tiffany10.html]
[./cursus1.html]
[./cursus2.html]
[./cursus20.html]
[./cursus30.html]
[./contact.html]
[http://www.stibat.nl]
[http://www.stibat.nl]
[Web Creator] [LMSOFT]
Mijn Huis Verlichten                                               mijnhuisverlichten.nl

Batterijen, accu's en opladers
Steeds meer apparaten en verlichting hebben een oplaadbare batterij of accu's

Meer weten over batterijen kijk dan op www.stibat.nl
Batterijen.
Batterijen zijn een dure vorm van opgeslgen energie.
Toch zijn batterijen in veel gevallen de mooiste oplossing om toe te passen. Vooral bij zeer gering verbruik in elektronika niet meer weg te denken.

Waarschuwing!
Batterijen zijn er in een grote verscheidenheid en maten. Diverse batterijen zijn met dezelfde afmetingen toch geheel verschillend.
Voorbeeld;
een 1,5 Volt batterij type LR1, voor een sleutelhanger lampje, is in afmeting gelijk aan een CR2032 die 12 Volt levert, welke gebruikt wordt voor (rook)melders en garagedeur openers. Bij verwisseling van beide type's kan in het ene geval het lampje direct doorbranden en in het tweede geval zal de apparatuur niet zenden en ook niet werken.
Ook in de kleine ronde batterijen, knoopcellen, zijn diverse maten in 1,5 Volt en 3 Volt leverbaar waardoor opletten geboden is om schade aan het apparaat te vermijden.


Waarom oplaadbare batterijen?
Indien uw apparaat geschikt is voor oplaadbare batterijen is dit de meest efficiënte manier. Immers een oplaadbare batterij van goede kwaliteit kan ca. 750 tot 900 batterijen vervangen. De laadkosten aan elektriciteit zijn zeer gering. De iets duurdere aanschaf maakt toch nog een groot verschil.

Toch is het even opletten, een klok werkt niet goed op een oplaadbare batterij, het verbruik is zo gering dat de "zelfontlading van de oplaadbare batterij" groter is als het verbruik. Deze moet steeds worden opgeladen en geeft meer ergernis dat de klok niet op tijd loopt als het gebruik van een alkaline batterij die in de meeste gevallen een jaar of langer mee gaat.

Een "gewone" batterij levert 1,5 Volt. Een oplaadbare batterij levert echter 1,2 Volt. Bij een 9 Volt batterij is deze door een extra cel gecompenseerd.
De geschiedenis van de batterij

De eerste batterij

In 1799 bouwde Volta de eerste eenvoudige batterij. Hij rangschikte koper en zinkschijven afwisselend over elkaar en legde tussen die schijven iedere keer een in een zoutoplossing gedrenkt stuk vilt. Deze zogenoemde “Volta-zuil” leverde energie wanneer de schijven via draad met elkaar werden verbonden. De spanning werd zelfs nog verhoogd als er diverse “zuilen” aan elkaar werden geschakeld.
De industrialisering versnelde de ontwikkeling van elektrochemische energiedragers; er ontstond een snel groeiende behoefte om energie op te slaan.



Enkele Batterijtips

Verwijder lege batterijen altijd onmiddelijk uit het apparaat of zaklantaarn. Dat voorkomt "vergeten" en daarmee nodeloze schade.

Verwissel steeds alle batterijen van een apparaat tegelijk. Lege, volle en gedeeltelijk gebruikte batterijen lopen tegen elkaar leeg en gaan meestal uitzweten en lekken.

Gebruik geen batterijen van verschillende merken en kwaliteiten door elkaar, het resultaat is de zwakste positie die u over houdt.

Batterijen voor éénmalig gebruik nooit opladen. Als men het toch probeert kan dat gasontwikkeling tot gevolg hebben, waardoor de cellen zelfs kunnen exploderen.

Apparaten en zaklantaarns die langere tijd niet worden gebruikt altijd ontdoen van de batterijen. Dit voorkomt zelfontlading en lekken.

Gebruik in zaklantaarns voor "stand by" altijd lekvrije alkaline batterijen en geen oplaadbare batterijen. De zelfontlading van oplaadbare batterijen maakt dat u op het gebruiks moment met een lege batterij zit.

Lege batterijen inleveren en niet bij het (huis)- afval gooien.  Zie verder Stibat